Minulle aletaan puhua usein työhyvinvoinnista, kun kuullaan, että olen HR-ammattilainen.
Tyypistä riippuen”työhyvinvointi” voi tarkoittaa työturvallisuutta ja suojavarusteita, toiselle työmatkapyöräilyn tukea, kolmannelle työn vaativuutta ja neljännelle johtamisen laatua.

Ja kun nämä ihmiset juttelevat keskenään; yksi puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä.

Mites sitten aihe “vastuullisuus” tai “kestävä kehitys”?

Yksi ajattelee sen tarkoittavan etiikkaa, työturvallisuutta tai työhyvinvointia ja toinen tasa-arvoa, luontokatoa tai hiilipäästöjä, kolmas taloutta.

Jos et kerro missä tarkoituksessa puhut vastuullisuudesta, kuulija kuvittelee merkityksen ja tarkoituksen päässään. Ja tästä voi aiheutua väärinkäsityksiä.

 

Kun viet vastuullisuutta työpaikkasi arjen toimintaan

rajaa vastuullisuusaihe tiiviiksi ja puhu käytännön työstä.

Mitäs mieltä olet palaverista aiheella ”kestävän kehityksen jalkauttaminen” tai ”vastuullisuus”?
Veikkaan, ettei innostuneita osallistujia juurikaan löydy, kun ”on oikeitakin töitä”. On vaikea hiffata, miten vastuullisuus liittyy arjen työhön.

Rajaa aihe tiiviiksi, esim energiansäästötoimenpiteet seuraavalle vuodelle, tuotteen kestoiän pidentäminen tai henkilöstön vaihtuvuuden pienentäminen.

 

Mitä jos konkretiaa ei vielä ole, ja sitä vasta haetaan?

Kerro missä tarkoituksessa aiot vastuullisuudesta puhua.

Avaa taustat ja tarkoituksen keskustelujen alussa.
Kerro esimerkiksi, että tarkoituksena on puhua vastuullisuudesta. Suunnittelemme ensi vuoden toimintaa, tarvitsemme vastuullisuustoimenpiteitä ja toivomme näkemyksiä eri ammattiryhmiltä.

Kerro tilaisuuden alkuun lyhyesti omasta näkökulmastasi, kokemuksestasi ja kiinnostuksestasi vastuullisuuteen. Esimerkiksi, että olet aiemmin tehnyt työtä taloudelliseen vastuun parissa ja tehnyt talousennusteita ja että nyt sinua kiinnostaa myös ympäristöpuoli ja hiilineutralius.

Kysy, että millaisia kokemuksia osallistujilla on aiheesta ja mikä heitä siinä kiinnostaa.

Avaamalla taustat ja tarkoituksen keskustelujen alussa ymmärrätte toistenne näkökulman ja motivaation paremmin, vähennät väärinkäsityksiä, säästät aikaa, rahaa ja hermoja.

Olen satavarma, etteivät edes johtajatason ihmiset ymmärrä vastuullisuutta tai kestävää kehitystä samalla tavalla tai laajuudella. Ja yllä oleva käytäntö sopii myös johtajatason keskusteluun.

 

Seuraava tärppi kehottaa perustamaan kestävän kehityksen ohjausryhmän

 

Lue myös vinkki: Puhu Rohkeasti

 

Nämä vinkit on tarkoitettu sinulle, ilmastovastuun muutosagentti, joka haluat saada työpaikallasi aikaan muutoksen, jolla on merkitystä!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Piditkö näkemästäsi? Levitä sanaa :)

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram