Parhaillaan kestävää kehitys on kiinteä osa yrityksen strategiaa, jota johtoryhmä aktiivisesti johtaa. Ja yrityksen ohjausryhmä ohjaa operatiivista toimintaa, myös ympäristövastuutoimia niiden taloudellinen ja sosiaalisten lisäksi.
Mutta jos näin ei ole, voi erillinen kestävän kehityksen ohjausryhmä olla perusteltu, ainakin määräajaksi.
Sen tehtävänä on systemaattisesti ohjata yrityksen ilmastotavoitteet osaksi yrityksen strategiaa, sekä viedä tavoitteet osaksi ihmisten käytännön työtä.
Yksin, ei kukaan vastuullisuusammattilainen tätä saa yrityksessä aikaiseksi, vaikka niin monilla työpaikoilla, resurssoinista päätellen, taidetaan luulla.
Perusta moniammatillinen ja osastorajoja ylittävä kestävän kehityksen ohjausryhmä.
Ryhmässä olisi hienoa, jos siellä olisi tuotannon, myynnin, hankinnan, IT:n, kontrollerin ja HR:n lisäksi myös organisaation ulkopuolisia henkilöitä sparraamassa, esimerkiksi joitain asiakkaita, toimittajia tai ulkopuolinen asiantuntijakonsultti, vähintään vierailemassa.
Kysy toimitusjohtajaa ohjausryhmän sponsoriksi
Toimitusjohtaja on paras kestävän kehityksen ohjausryhmän sponsori, tai työn tilaaja. Hän voi nimetä ryhmän jäsenet ja vetäjän, määrittää viime kädessä ryhmän tavoitteet ja antaa mandaatin toimia.
Ohjausryhmän vetäjä voi olla esimerkiksi yrityksen kestävän kehityksen päällikkö tai vastuullisuuspäällikkö ja hänen roolinsa riippuu omasta ja ohjausryhmän taustoista ja kyvyistä.
Hän toimia valmentajana ja koordinoijana, tekee ehdotuksia, neuvottelee ja sumplii asioita, niin, että asiat edistyvät, päätöksiä saadaan tehtyä ja kokeiluja kokeiltua. Ja lopputuloksena saadaan aikaan ryhmälle annettu tavoite, esimerkiksi ehdotus yrityksen uusiksi strategisiksi ilmastotavoitteiksi ja johtoryhmälle hyväksyttäväksi.
Seuraava tärppi kehottaa, tekemään energiakatselmuksen ja tutustumaan energiakierrätykseen
Lue myös vinkki: Rajaa vastuullisuusaihe ja kerro tarkoitus
Nämä vinkit on tarkoitettu sinulle, ilmastovastuun muutosagentti, joka haluat saada työpaikallasi aikaan muutoksen, jolla on merkitystä!