Ketkä kehittävät ideat, tekevät ehdotukset ja lopulta vievät hiilineutraliuteen tähtäävät toimenpiteet yrityksissä eteenpäin käytännössä?
– Kannattaa päivittää ympäristöpäällikön ja -vastaavan roolit, osaaminen ja toimenkuva.
Luin tuoreita ympäristö ja SHEQ-päällikkörekrytointi-ilmoituksia (E= Environment, H= Healt, S= Safety, Q=Quality)
Tehtäviin ja rooliin oli listattu lakivelvotteet kyllä. Mutta mainintoja ympäristötyön kehittämisestä niin, että se kattaisi ilmastotavoitteita ja hiilineutraliuteen tähtääviä toimenpiteitä ei ollut.
Olisiko teillä ympäristövastaavan tai SHEQ-päällikön roolia laajennettava lähiympäristötyöstä myös laajempiin ilmastotavoitteisiin?
– Varmistakaa, että ympäristöpäälliköiltä ei odoteta enemmän, kuin mitä he itse ymmärtävät heidän rooliinsa kuuluvan.
Tai toisin päin:
– Varmistakaa, että ympäristöpäälliköllä on riittävä mandaatti toimia.
Teillä saattaa olla hyvinkin henkilö, joka toivoo saavansa tehdä myös hiilipäästöihin sekä luontokatoon puuttuvaa kehitystyötä, mutta heidän osaamistaan tai motivaatiota asian tiimoilta ei ymmärretä hyödyntää. Toimenkuva on liian rajattu, eikä heille ei anneta mandaattia ja resurssia tehdä muuta kuin ”sitä, mitä on aina ennekin tehty”.
Ihmiset tekevät muutokset arjen työssä, jokapäiväisissä valinnoissa. Yksi päällikkö tai ympäristövastaava ei muutosta tee.
Mutta, jos edes ne, joiden titteliin kuuluu ”ympäristö” eivät vielä tunnista omaa osuuttaan ilmastotyössä, tai heidän tehtäväänsä ei muuteta, miten kukaan muukaan työpaikoilla ymmärtäisi tai osaisi asiaan mitenkään vaikuttaa?
Lue myös edellinen vinkki joka kehottaa välttämään viherpesua ja ottamaan sertifikaatit avuksi
🎅🏻 Huomenna taas uudet vinkit sinulle, ilmastovastuun muutosagentti, joka haluat saada työpaikallasi aikaan muutoksen, jolla on merkitystä!