Perustuuko yrityksesi liikevaihto lineaariseen talouteen?
Ai mihin?

Siihen, että hankitaan materiaalit luonnosta, valmistetaan tuotteet. Sitten tuotannosta aiheutuvat jätteet hävitetään, kuten itse tuotteetkin käyttöikänsä päässä.

Palataan alkuperäiseen kysymykseen. Eli perustuuko työpaikkasi tulot siihen, että myytte jatkuvasti uutta, ja mielellään mahdollisimman paljon?

Jos kyllä,

Tutustu kiertotalouteen

Sillä kiertotalouteen perustuvalla liiketoiminnalla on tulevaisuudessakin menestymisen mahdollisuus, kun taas lineaarinen talousmalli ei ole kestävää.

Kiertotaloudessa ei tuoteta jatkuvasti lisää uusia tavaroita neitseellisistä materiaaleista. Eikä materiaaleja tuhota. Tuotteet tehdään kestäviksi ja käyttöikää pidennetään mahdollisimman pitkälle. Käyttöiän päässä materiaaleista tehdään uusia tuotteita.

Vaikka kiertotaloudesta puhutaan nyt paljon, ei aihe ole ihmisille tuttu. Tunnetaan kierrätys, mutta ei muuta.

Koska lineaarinen talousmalli tulee tiensä päähän niin kannattaa alkaa kehittää omalle yritykselle muita liiketoimintamahdollisuusia. Se ei onnistu hetkessä.

 

Kouluttakaa yritystenne muutosagentit ja johtajat kiertotalouden perusteisiin ja pitäkää strategiapäivät koulutuksen perään.

Syntyy varmasti aivan uudenlaisia ideoita kuin ilman tätä koulutusta. Sen jälkeen jatkuu tietty aiheeseen perehtyminen edelleen ja melellään yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Voisiko teidän osaamisellanne myydä suunnittelua, joka vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä? Tai pidentää tuotteiden käyttöikää? Tai mahdollistaa komponenttien kierrätystä? Tai pystyisittekö optimoimaan omaa ja muidenkin tuotantoprosesseja? Tai voisitteko kehittää vaihtoehtoisista, kiertotaloudessa pyörivistä materiaaleista uusia, entistä parempia ja kestävämpiä tuotteita? Voisitteko vuokrata, liisata, korjata tai huolehtia talteenotosta. Eli voisiko liiketoimintanne perustua myytävien tavaroiden sijaan palveluihin?

Yrityksen liiketoiminnan varmistaminen pitkällä tähtäimellä edellyttää pitkän tähtäimen kehittämistyötä. Uudet tuotteet, palvelut tai tuotantoprosessit vaativat usein vuosia.

 

 

Mitä jos aloittaisitte tällä pienellä askeleella, kiertotalouteen perehtymisellä, heti vuoden vaihteen jälkeen?

 

Lisää aiheesta Sitran sivuilta 

tai täältä, mistä tämän postauksen kuvakin on https://www.digitaledition.fi/mita-on-kiertotalous/

Seuraava tärppi kehoittaa ottamaan sisäisen hiilen hinnan laskennan käyttöön

Lue myös vinkki vinkki: Hyödynnä täysillä henkilöstöryhmiä

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Piditkö näkemästäsi? Levitä sanaa :)

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram