Tässä seuraava #muutostakestävästi-joulukalenterini vinkki sinulle, joka kaipaat keinoja ilmastotavoitteiden käytäntöön vientiin työpaikallasi.
Sitouta ylin johto ja koko henkilöstö ilmastovastuuseen kertomalla tulevaisuudesta, ei menneisyydestä
Jotta ilmastovastuutoimet saadaan käytäntöön, täytyy porukat saada kiinnostumaan ja sitoutumaan. Tulevaisuus kiinnostaa aina, mennyt vähemmän. Let’s face it, raportti menneestä ilman ennustetta tulevasta on tylsää.
Kerro, kuinka johtaja voi pelastaa yrityksen liiketoiminnan uhkaavilta riskeitä, ja
kerro, kuinka jokainen voi varmistaa kiinnostavien töiden jatkumisen tulevaisuudessakin.
Muutosagentin ei kannata maalailla pelkästään piruja seinille kertomalla jo tapahtuneista ilmastokatastrofeista ja toteutuneista energianhinnanmuutoksista. Motivoit ihmiset toimiin, kun kerrot mitä mahdollisuuksia tietyt muutokset tuovat tullessaan. Toki riskitkin motivoivat, mutta osa panikoituu pelkistä uhista.
Johto vakuuttuu numeroista ja tiedosta talouden kielellä.
Johtajan, kuten kenen tahansa, päätöksenteko kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi. Se sitouttaa.
Ja johtajille kannattaa puhua tulevaisuudestakin dataan perustuen. Päätösten teko on helpompaa, nopeampaa ja laadukkaampaa, kun niitä ei tarvitse tehdä pelkästään mielipiteisiin perustuen.
Tee ennusteita ja eri skenaarioita.
Jotta ihmiset saisivat parhaan mahdollisen avun päätöstensä tueksi, kannattaa tehdä myös eri skenaarioita.
Ennustaminen vaatii erilaista osaamista kuin peräpeiliin katsominen, mutta osoitat samalla ammattitaitoa ja kykyä ymmärtää tietoa. Jos et ole aiemmin tehnyt ennusteita, kannattaa kysyä neuvoa talousosastolta tai ottaa oppia harjaantuneilta business kontrollereilta. Muokkaa vastuullisuusmittarit neljännesvuosittaisiksi KPI-mittareiksi ja tee peräpeiliin katsomisen rinnalle ennusteet tulevaisuuteen.
Vaikka kestävän kehityksen ja ilmastovastuun mittarointi on vielä uutta, niin kehitystä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana ja tähänkin löytyy jo paljon esimerkkejä, tukea ja ammattilaisia avuksi.
Seuraava tärppi vinkkaa ympäristövinkkikanavasta ja on tarkoitettu sinulle, ilmastovastuun muutosagentti, joka haluat saada työpaikallasi aikaan muutoksen, jolla on merkitystä!
Lue myös vinkki: Pura myytti jonka mukaan työllänne ei ole vaikutusta ilmastoon